KPSS'de Hangi Meslek Grupları Hangi Oturumlara Girmelidir? KPSS'de Kaç Soru Sorulmaktadır?

Hangi fakülte mezunu KPSS'de hangi oturuma girmeli ve hangi testleri çözmeli? Ön lisans ve lisans mezunları hangi KPSS'ye girmeli? A grubu ve B grubu kadroları nelerdir? Haberimizi detayında...
30 Kasım 2021 15:14 Güncel Haberler
KPSS'de Hangi Meslek Grupları Hangi Oturumlara Girmelidir? KPSS'de Kaç Soru Sorulmaktadır?

Lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunlarının gireceği KPSS sınavları farklıdır. Sınavlar farklı tarihlerde ÖSYM tarafında uygulanmaktadır.

HANGİ FAKÜLTE MEZUNU KPSS'DE HANGİ OTURUMA GİRMELİ VE HANGİ TESTLERİ ÇÖZMELİDİR?

Eğitim Fakültesi mezunları; KPSS'nin Genel Kültür oturumuna, Genel Yetenek oturumuna, Eğitim Bilimleri oturumuna ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Oturumuna girmeleri gerekmektedir.

İktisadi ve İdari Bilimler mezunları ise KPSS'nin Genel Yetenek oturumuna, Genel Kültür oturumuna ve KPSS'nin alan bilgisi oturumuna girmeleri gerekmektedir.

Bunun dışında kalan diğer bütün mezunlar KPSS'nin lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunları sadece Genel Kültür oturumuna ve Genel Yetenek oturumuna girmeleri gerekmektedir.

A GRUBU KADROLARI HANGİ MESLEKLERİ KAPSAMAKTADIR?

  • Kaymakam
  • Müfettiş
  • Uzman
  • Denetmen
  • Kontrolör

B GRUBU KADROLARI HANGİ MESLEKLERİ KAPSAMAKTADIR?

  • Mimar
  • Mühendis
  • Hemşire
  • Ebe
  • Psikolog
  • Sosyolog
  • Veteriner
  • Ön lisans ve lisans bölümleri mezunları da B grubu kadrolarına girmektedir.

KPSS KAÇ YILDA BİR YAPILMAKTADIR?

Lisans KPSS sınavı her yıl yapılmaktadır. Ön lisans ve ortaöğretim KPSS ise 2 yılda bir yapılmaktadır. Ön lisan ve ortaöğretim sınavları çift yıllara denk gelmektedir. Örneğin: 2020-2022-2024-2026 yılları gibi. Lisans mezunları ön lisans ve ortaöğretim KPSS sınavlarına giremez. Aynı şekilde ön lisans mezunları da ortaöğretim KPSS sınavına giremez. Ön lisans KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. 2 yıl boyunca yapılan tüm atamalara başvuru yapabilirsiniz. Diğer sınav sonuçları açıklandığında puanınız geçersiz sayılır.

PEKİ KPSS OTURUMLARINDA KAÇ SORU VARDIR?

Genel Yetenek: Genel Yetenek sınavı Türkçe ve Matematik sınavlarından oluşmaktadır. 30 Türkçe, 30 Matematik-Geometri soruları gelmektedir. Türkçe sorularında başarılı olmak için günlük paragraf çözmelisiniz. Sınavda dil bilgisi konularının yanında ağırlıklı olarak paragraf soruları da gelmektedir.

Genel Kültür: Genel Kültür sınavında ise 4 dersten toplam 60 soru gelmektedir. Dersler sırasıyla; Tarih 27 soru, Coğrafya 18 soru, Vatandaşlık 9 soru ve Güncel Bilgiler 6 soru gelmektedir.

Eğitim Bilimleri Oturumu: Eğitim Bilimleri oturumunda toplam 80 soru gelmektedir. Öğretim İlke ve Yöntemleri 20-21 soru, Sınıf Yönetimi 4-5 soru, Öğretim Teknik ve Materyal Tasarımı 4-5 soru, Program Geliştirme 4-5 soru, Öğrenme Psikolojisi 12 soru, Gelişim Psikolojisi 12 soru Rehberlik 10-11 soru ve Ölçme ve Değerlendirmeden 12 soru gelmektedir.

Alan Bilgisi Testi: İşletme 40 soru, Muhasebe 40 soru, İstatistlik 40 soru, Hukuk 40 soru, Kamu Yönetimi 40 soru, İktisat 40 soru, Maliye 40 soru, Uluslararası İlişkiler 40 soru ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerden 40 soru gelmektedir. Bütün alanlardan sınava girmenize gerek yoktur, hangi alanda puanınızın oluşmasını istiyorsanız o alandaki sınava girebilirsiniz.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi: Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri\Fen Teknolojisi, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce), Rehber Öğretmen, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, İ.H.L. Meslek Dersleri Öğretmenliği ve Beden Eğitimi Öğretmenliği öğretmenliği bölümü mezunlarının gireceği sınavdır. Sınıf Öğretmenliği ve Yabancı Dil (İngilizce) öğretmenlerine alan bilgisi ile ilgili 45 soru, alan eğitimi ile ilgili 30 soru gelmektedir. Diğer tüm alan öğretmenlerine ise alan bilgisi ile ilgili 60 soru, alan eğitimi ile ilgili 15 soru gelmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.