Konya Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri Kompost Makine Geliştirdi

Konya Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri güneş enerjisiyle çalışan kompost makine geliştirdi. Detaylar haberimizde...
27 Kasım 2021 14:08 Güncel Haberler
Konya Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri Kompost Makine Geliştirdi

Konya'nın Selçuklu ilçesine bağlı Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden evsel atıkların değerli toprağa dönüşmesini sağlayan modelle ödüle laik görüldü. "Pak-SOLAR" adı verilen makine, metal, ve otomasyon bölümlerinin ortak çalışmasıyla üretildi.

Okulun Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı öğretmeni Mehmet Ali Yılmaz: ''Atıklar değerlendirilirken madem niyetimiz geri dönüşüm, temiz enerji kullanalım, düşüncesiyle projemize yeni özellikler eklemeye karar verdik. Bu makineyi 3 bölümden 6 öğretmen arkadaş ve öğrencilerle bir aylık Ar-Ge çalışması sonucunda gerçekleştirdik. Toplam 40 günde Ar-Ge ve üretim tamamlanmış oldu. Makinemizle atıkların çöpe gitmesinin önüne geçilerek, değerli toprak veya gübreye dönüştürülen atıklar gerekli alanlarda kullanılıyor. Güneş enerjisiyle çalıştığı için geri dönüşüme yine katkı sağlamış oluyor. Güneş panelinden yaptığı şarjla hiç güneş görmeden ortalama 48 saat çalışabiliyor. Bu süreç içinde yine güneş görürse herhangi bir şekilde şebekeye bağlanmadan enerjisini sağlamış oluyor. Bu sayede temiz enerjiyle atıkları değerli toprağa dönüştürmüş oluyoruz.'' dedi.

Pak-SOLAR Nedir?

Evsel atıkların değerli toprağa dönüşümünü sağlayan Pak-SOLAR; içindeki çay posası, yumurta kabuğu, asitli olmayan meyve kabukları, ağaç yaprakları, talaş, çim gibi malzemeleri miktarına göre ortalama 2 haftalık bir süre sonunda gübreye dönüştürüyor.

Doğa Dostu Makine

Geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla yola çıkan öğrenci ve öğretmenler, atıkları değerlendirirken temiz enerji kullanmak için çalışma başlattı. Makine, 3 bölümden 6 öğretmen ve öğrencilerin bir aylık Ar-Ge çalışması sonucunda tasarlandı. Üretimiyle birlikte 40 gün içerisinde çalışmaya hazır hâle gelen makine, güneş enerjisiyle çalıştığı için geri dönüşüme katkı sağlamış oluyor. Güneş panelinden yaptığı şarjla hiç güneş görmeden ortalama 48 saat çalışabiliyor. Bu süreç içinde yine güneş görürse herhangi bir şekilde şebekeye bağlanmadan enerjisini sağlamış oluyor. Bu sayede temiz enerjiyle atıkları değerli toprağa dönüştürüyor.

Seri Üretime Geçildi

Manuel ve tam otomatik çalışacak şekilde PLC kontrolüyle programlanan makine için birçok okuldan talep geldi ve makinenin seri üretimi için hazırlık başlatıldı.

Pak-SOLAR' a Jüri Özel Ödülü

"Pak-SOLAR", "Growtech 2021 Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı" kapsamında düzenlenen Antalya Ticaret Odası GROWTECH Tarım İnovasyon Ödülleri"nde, jüri özel ödülüne layık görüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.