Avukat Olmak için Kaç Net Yapmak Gerekir? Avukatlık Mesleği Maaşları Ne Kadardır? Avukat Olmak için Neler Yapılması Gerekir?

Avukatlık pek çok alanda iş imkanı sağlayan bir meslek türüdür. Bu yüzden son zamanlarda gençlerin tercih etme sebebi haline gelmiştir. Avukat nasıl olunur? Avukat olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Hepsi haberimizin detayında...
17 Kasım 2021 00:42 Güncel Haberler
Avukat Olmak için Kaç Net Yapmak Gerekir? Avukatlık Mesleği Maaşları Ne Kadardır? Avukat Olmak için Neler Yapılması Gerekir?

Bir toplum için en önemli olgulardan birisi adalettir. Avukatlık mesleği ise ülkemizde son zamanlarda popüler meslek haline gelmiştir. Avukatlık kendi alanında çok fazla iş imkanı bulunan bir meslek türüdür.

Avukat Nedir?

Avukat gerçek veya tüzel kişilerin hakkını yargı önünde savunan kişilerdir. Hukuk ve yasa işlerinde yol gösterici nitelik taşıyan kişilere verilen unvana ise Avukatlık unvanı denir. Avukatlık mesleği Hukuk Fakültesin de Hukuk Eğitimi görmüş, stajını tamamlamış ve yasaların gerektirdiği tüm koşulları sağlamış kişilere denir.

Avukat Nasıl Olunur?

Avukat olmak için diğer tüm mesleklerde olduğu gibi önce lise (ortaokul) eğitimini tamamlamış olmak gerekiyor. Daha sonra üniversite yerleştirmelerinde geçerli olan 100 bin sıralaması içerisinde bulunmak gerekiyor. 4 yıl boyunca lisans eğitiminden sonra avukatın yanında 1 yıllık zorunlu staja başlamak gerekmektedir. Avukatlık stajının 6 ayı mahkeme de 6 ayı ise deneyimli bir avukatın yanında staj yapılır. Avukatlık stajı biten Hukuk Fakülteleri mezunların Türkiye Barolar Birliğine başvurur ve avukatlık ruhsatını almaya hak kazanır.

Avukat Olmak için Şartlar Nelerdir?

  1. T.C. vatandaşı olmak.
  2. Lisans düzeyinde Hukuk Fakültesi mezunu olmak.
  3. Mülga Şartı.
  4. Kayıt olunacak Baronun ikametgahında bulunmak.

Kimler Avukatlık Yapamaz?

Rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, irtikap, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas, ihaleye fesat karıştırmak gibi suçlardan hüküm giymiş veya herhangi bir suçtan dolayı hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan kişiler, aldıkları cezaları para cezasına çevirebilmiş veya cezalarını affa uğratabilmiş olsalar bile avukatlık yapamazlar. Bedensel ya da zihinsel engeli olan veya avukatlık mesleğini sürdürmesine engel bir durumu olan kişilerin avukatlık yapamaz. Hakkında haciz kararı olan kişiler bu kararı kaldırmadıkça avukatlık yapamaz.

Hukuk Fakültesi Kazanmak için Kaç Net Yapmak Gerekir?

Hukuk Fakültesi kazanmak için AYT başarı sıralamanızın ilk 100 bin içerisinde olması gerekmektedir. Fakat devlet üniversitesinde iyi bir hukuk eğitimi almak için AYT başarı sıranızın ilk 30 bin içerisinde olması gerekmektedir. Hukuk Fakültesi kazanmak için TYT sınavında en az 60 net, AYT sınavında en az 50 net yapmak gerekmektedir.

Avukatlık Mesleği İş İmkanları Nelerdir?

Hukuk Fakültesi mezunu olmuş adaylar staj işlemlerini tamamladıktan sonra Türkiye Barolar Birliğinden avukatlık ruhsatını aldıktan sonra kendisine ait Hukuk bürosu açabilir. Kendisine ait olmayan bir hukuk bürosunda çalışabilir. Şirket veya firmaların avukatlık bölümlerinde çalışma imkanı bulabilirler.

Avukatlık Mesleği Maaşları Nedir?

Türkiye şartlarında kendisine ait bir hukuk bürosu olmayan avukatlar başlangıç için ortalama 7 bin TL maaş almaktadırlar. Tecrübe ve iş deneyimi artıkça bu miktar yükselmektedir.

Hukuk Fakültesi Dersleri Nelerdir?

  1. Hukuka Giriş
  2. Medeni Hukuk
  3. Roma Hukuku
  4. Anayasa Hukuku
  5. İktisat
  6. İdare Hukuku
  7. Ceza Hukuku
  8. Medeni Yargılama Hukuku
  9. Ceza Yargılamaları Hukuku
  10. Ticaret Hukuku
  11. İş Hukuku
  12. Maliye Vergi Hukuku
  13. Genel Kamu Hukuku
  14. İcra ve İflas Hukuku
  15. Devletler Umum-i Hukuku
  16. Adli Tıp
  17. Türk Hukuk Sosyolojisi

Hukuk Fakültesi Başarı Oranı En Yüksek İlk 5 Üniversite Nedir?

  1. Marmara Üniversitesi
  2. İstanbul Üniversitesi
  3. Ankara Üniversitesi
  4. Dokuz Eylül Üniversitesi
  5. Selçuk Üniversitesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.