SGK'dan çalışanlara ek ödeme fırsatı! Son başvuru tarihi yaklaşıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılıksız destek ödemeleri ile çalışanlara müjdeyi verdi. Yapılan açıklamaya göre Ağustos ayı bitmeden çalışanlar, aile ve çocuk zammı ödemelerinden yararlanabilecek. Aynı zamanda cenaze ödeneği için de hak kazanabilecekler. İşte detaylar...
28 Ağustos 2022 21:00 Ekonomi
SGK'dan çalışanlara ek ödeme fırsatı! Son başvuru tarihi yaklaşıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müjdeli haberi verdi. Yapılan açıklamaya göre milyonlarca çalışan, Ağustos ayı bitmeden önce ek ödemelerden faydalanabilecek. İşte detaylar...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2022 Yılında da karşılıksız yardım ödemelerini kalem kalem belirlenen tutarlar üzerinden gerçekleştirmeye devam ediyor. Peki SGK 2022 karşılıksız yardım nasıl alınır? 2022 yılında SGK tarafından çocuk zammı ve cenaze yardımı gibi pek çok yardım ödemesi gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Pek çok kişi tarafından bilinmediği için SGK’dan alınmayan yardım ödemeleri nelerdir? Başvuru şartları ve tüm detayları haberimizde sizlerle…

Pek çok vatandaş tarafından bilinmiyor olmakla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2022 yılında pek çok karşılıksız yardım ödemesi yapmaya devam ediyor. Karşılıksız yardım ödemeleriyle ilgili detaylar sıklıkla araştırılıyor. SGK, 2022 yılında Cenaze Yardımı adı altında 800 TL destek ödemesi yapıyor. Vatandaşların büyük bir kısmı ise hakkı olmasına rağmen cenaze yardımı ödemesi almıyor. Cenaze yardımı için başvuru nasıl yapılır? Cenaze yardımı nasıl alınır? 2022 yılında SGK’dan 800 TL Cenaze yardımı destek ödemesinin detayları haberimizde.

ode-2.jpg

SGK’DAN AİLE VE ÇOCUK ZAMMI ÖDEMESİ

Memurlar için aile ve çocuk yardımı ödemesi de SGK tarafından verilmektedir. Maaşlarına yansıtılan bu zamlar çalışmayan eş için 332 TL iken, 0-6 yaş çocuklar için 73 TL, 6 yaş ve üzeri çocuklar için 36,52 TL’dir. Ayrıca SGK tarafından eşi doğum yapan memura tek sefere mahsus 202 TL ödeme verilmektedir.

CENAZE ÖDENEĞİ NEDİR? KİMLER ALABİLİR?

Cenaze ödeneği pek çok vatandaş tarafından bilinmediği için hak araması yapılamadığından yanmaktadır. Bu çerçevede cenaze yardımı alınabilmesi için şartların bilinmesi ve kimlerin cenaze yardımından yararlanacağının tespiti önem taşımaktadır. Cenaze ödeneğinden, vefat eden sigortalı vatandaşın ilk olarak eşi yararlanabiliyor. Sigortalı çalışanın vefat etmesi ve geride eşinin bulunmaması ihtimalinde cenaze yardımı çocuklarına ödenecektir. Eğer çocukları da yoksa vefat eden sigortalının anne babası cenaze ödeneğinden yararlanacaktır. Eğer anne-baba da vefat etmiş ise, bu ihtimalde vefat eden sigortalının kardeşleri de SGK’ya başvuru yaparak eşit şekilde cenaze ödeneğinden yararlanabilecektir.

Vefat eden sigortalının birinci derece yakınları bulunmuyorsa, cenazeyi kaldıran ve masrafları karşılayan yakınları da belgeleriyle başvuruda bulunarak 800 TL cenaze yardımından faydalanabileceklerdir.

ode-3.jpg

Cenaze yardımı ödeneği için ilk şart, vefat eden kişinin sigortalı olmasıdır! Malullük, sürekli iş görmezliği ve yaşlılık durumu varsa da bu kişiler için vefat ettiklerinde cenaze ödeneği alınabilmektedir.

CENAZE YARDIMI BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Vefat eden sigortalının cenaze masraflarının karşılanması noktasında SGK tarafından verilen cenaze yardımı için başvurular, vefat eden kişinin ölüm tarihinin de belirtildiği bir talep dilekçesiyle SGK İl-İlçe müdürlüklerine yapılacaktır. Ölüm Tarihi Nüfus kayıtlarına işlenmemişse, Ölüm belgesi ek yapılarak Cenaze yardımı başvurusu gerçekleştirilebilir. Cenaze yardımında zamanaşımı süresi 5 yıl olduğundan, vefatın gerçekleştiği tarihten itibaren 5 yıllık sürede başvuru yapılabilecektir. Cenaze yardımından yararlanma hakkı, vefat edenin 1. derece yakınlarına, yoksa cenazeyi kaldıran ve masrafları karşılayan yakınlarına tanınmış olup, tek bir seferlik ödeme gerçekleştirilmektedir. E-Devlet üzerinden de cenaze yardımı başvurusu yapılabilmektedir. E-Devlet şifrenizle giriş yaparak Cenaze yardımı başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru sonucu da SGK – Şahıs Ödemeleri Sorgulama sekmesinden öğrenilebilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.