PTT'den ihtiyaç sahibi vatandaşlara 5 bin 123 TL yardım ödemesi!

SGK ve İŞKUR tarafından gerçekleştirilen işsizlik maaşı ödemeleri PTT aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara sunuluyor. Adınıza bir destek ödemesi tanımlanmış olup olmadığını en yakın PTT'ye uğrayarak öğrenmeniz mümkün. İşte detaylar...
24 Ağustos 2022 22:23 Ekonomi
PTT'den ihtiyaç sahibi vatandaşlara 5 bin 123 TL yardım ödemesi!

İŞKUR ve SGK ihtiyaç sahibi vatandaşlar için destek ödemesi gerçekleştiriyor. İşsizlik maaşı ödemeleri 2 bin 561 TL'den başlıyor ve 5 bin 123 TL'ye kadar vatandaşlara sunuluyor. İşte detaylar...

Çalışma hayatında kendi isteği dışında işsiz kalan yani kendi kusuru dışında İşten çıkarılan vatandaşlara İŞKUR ve SGK tarafından aylık olarak ettirdik maaşı bağlanıyor. Ancak İşsizlik maaşı bağlanabilmesi için birtakım Şartları yerine getirmek gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile verilen işsizlik maaşı PTT şubelerinden ödeniyor. Her ay verilen işsizlik maaşı ile ilgili başvuru şartları da birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, işsizlik maaşı kimlere bağlanır? İşsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir? 2022 işsizlik maaşı ne kadar?

odeme-2.jpg

Uzun yıllar boyunca çalıştığı işyerinden kendi kusuru ya da hatası dışında çıkarılan vatandaşlar İŞKUR güvencesi ile Maaş almaya devam ediyor. Sigorta primleri zamanında ve eksiksiz ödenen, aynı zamanda işten çıkarılırken kendisinin bir kusuru olmayan vatandaşlar için SGK ve İŞKUR işsiz kaldıkları dönemde de güvence sağlamaya devam ediyor. Şu anda işsiz olan vatandaşlara ödenen en düşük işsizlik maaşı 2561 lira olarak veriliyor. Ancak ödediğiniz sigorta primlerine göre hesabınıza yatacak olan işsizlik maaşı da farklılık gösteriyor. Peki, 2022 işsizlik maaşı ne kadar soru işareti kimler işsizlik maaşı alabilir?

BAŞVURULAR 30 GÜN İÇİNDE YAPILACAK

İŞKUR tarafından belirlenen şartları Taşıyan vatandaşlar 10 ay boyunca düzenli olarak işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. Ancak işsizlik maaşı süresi vatandaşların çalışma süresine göre değişebiliyor. İşsizlik maaşı alabilmek için kişinin kendi kusuru ya da isteği dışında işten çıkarılmış Yani iş akdinin tek taraflı olarak test edilmiş olması gerekiyor. Ayrıca İşsizlik maaşı alabilmek için şartlar dan bir tanesi de işten çıkarılmadan önce en az 6 aylık sigorta primi ödenmiş olması. İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşların başvurularını işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içinde yapmaları gerekiyor.

İŞSİZ KALANLARA NE KADAR MAAŞ ÖDENİYOR?

İŞKUR tarafından PTT aracılığı ile ödenen işsizlik maaşı tutarı en düşük 2561 TL olarak belirlendi. 2022 yılının Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zamla birlikte işsizlik maaşı tutarı bu noktaya gelirken Ocak ayında yapılacak zamla yeniden acil iş gösterecek. Ancak sigorta primleri tabanın üstünde Yani en yüksekten yatan vatandaşlara daha fazla işsizlik maaşı veriliyor. 2022 yılında en yüksek işsizlik maaşı ise 5123 lira oldu.

odeme-3.jpg

Temmuz ayında işsizlik maaşı yapan vatandaşlar için ödemeler başladı. İşsizlik maaşını nereden alacağını bilmeyenler PTT şubelerine giderek hesaplarına para yatıp yatmadığını sorgulayabilir. Aynı zamanda e-devlet üzerinden de işsizlik maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyen vatandaşlar için İŞKUR ve SGK tarafından daha önce belirlenmiş şartlar bulunuyor. 2022 yılında işsizlik maaşı alabilmek için aranan başvuru şartları şu şekilde;

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.