Petrol Fiyatları Tam Tamına 15 TL Birden Düşecek! Karşınızda ABD’nin Petrol Hamlesi!

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarındaki son artışların ardından bir litre motorinin maliyeti bir kez daha 30 TL'yi aştı. Fakat Petrolün fiyatı 15 TL düşecek.
19 Ekim 2022 18:30 Ekonomi
Petrol Fiyatları Tam Tamına 15 TL Birden Düşecek! Karşınızda ABD’nin Petrol Hamlesi!

Türkiye'de son dönemde akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından bir litre motorinin maliyeti bir kez daha 30 TL'yi aştı. Kamuoyu bu süreçte görüşlerini açıklamaya devam etse de, brent petrol piyasa değerlerinde önemli bir artış olmadı. OPEC+'nın petrol fiyatlarını artırma kararı ülke genelinde fiyatlandırmayı etkilerken, Beyaz Saray bu süre zarfında bazı sıcak haberler verdi.

ABD, küresel piyasaları beklenmedik bir şekilde vuran gelişmelere yanıt olarak OPEC+ Bakanlar Konferansı sonucunda alınan üretimi kısıtlama kararına karşı olduğunu belirtti. Bugün ABD Başkanı Joe Biden de Beyaz Saray'dan bir açıklama yapacak ve ABD'nin enerji güvenliğini iyileştirmek, üretimi artırmak ve maliyetleri düşürmek için yeni yasalar getirecek.

Bugün Açıklanıyor

Bir rapora göre ABD, bugün stratejik petrol rezervinin 15 milyon varil satışını açıklayacak. ABD Enerji Bakanlığı'nın stratejik petrol rezervleri satış bildirimleri, bu açıklamalara yanıt olarak Aralık ayında yayınlanacak. Yaklaşık 180 milyon varil petrol çıkarması beklenen satışlar Mart ayında açıklanacak. Biden tarafından verilen bilgiye göre, petrol fiyatlarını düşürmeye yetmezse daha fazla satış için araştırmalar devam edecek.

Uluslararası piyasalardaki haberlere göre, Brent petrolün varil fiyatı 70 dolardan az olacak. Enerji fiyatlarındaki düşüşün ardından Biden, fiyatlara bunu yansıtması talimatını verdi.

Türkiye’de Etkisi Büyük Olacak

ABD'nin bu hareketinin petrol piyasasının çökmesine neden olması bekleniyor. Şu anda 90,24 dolar olan Brent petrolün yaşanacak değişiklikler sonrasında 70 dolara düşmesi nedeniyle Türkiye'de akaryakıtta ortalama 10-15 TL indirim var. Bu ay dizel fiyatında beş zam ve bir indirim yapıldı. Ay başında 23,12 TL olan litre başı maliyet 28,53 TL'ye çıktı. Geçen haftaki pazarlığın ardından litre fiyatı en son 99 kuruşluk zamla 27,42 TL oldu. Bu ay akaryakıta iki zam yapılmasına rağmen henüz indirim yapılmadı. Bu ay litre fiyatı 19,23 TL'den 20,60 TL'ye fırladı. Öte yandan, otogaz bu ay yine tek haneden çift haneye sıçradı.

Biden’in Stratejik Adımı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 5 Ekim'de yapılan toplantıda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) enerji ve petrol bakanları ile OPEC üyesi olmayan bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, günlük petrolü düşürme kararı aldı. Kasım ayı itibarıyla üretim 2 milyon varil. Bu tercih tartışılırken ABD çok önemli bir hamle yaptı. Raporlara göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, stratejik petrol rezervinden 15 milyon varil petrolü serbest bırakmayı planlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.