Karşınızda Güncel Brent Petrol Fiyatları! Tüm Detaylar Paylaşıldı!

Küresel ölçekte petrol piyasasının en son durumu merakı sardı. Haberimizde bu soruların yanıtlarını ve daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz.
19 Ekim 2022 10:00 Ekonomi
Karşınızda Güncel Brent Petrol Fiyatları! Tüm Detaylar Paylaşıldı!

Cuma günü 95$/varil ile zirve yapan Brent petrol fiyatı, günü 91.63$'dan kapattı. Kapanış fiyatına göre, bir varil Brent petrolü şimdi yüzde 1.16 artışla 92.69 dolara mal oluyor. West Texas Intermediate (WTI) ham petrolünün varil fiyatı 85.59 dolardı. Fiyat artışında dolar endeksindeki düşüş, talepteki canlanma beklentisi ve arzın azalması endişeleri etkili oldu.

Diğer para birimlerini kullanan alıcılar, doların değerini diğer para birimleriyle karşılaştıran dolar endeksindeki düşüş nedeniyle dolar cinsinden petrolü daha çekici buluyor. Nispeten ucuz petrol fiyatları nedeniyle yatırımcıların alım yapmaya başlaması bazı fiyatların yükselmesine neden oldu. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de talepte canlanma beklentisi de fiyat artışını destekliyor.

Çin Halk Bankası, o gün yayınlanan istatistiklerin bir parçası olarak bir yıllık orta vadeli kredi faiz oranını değiştirmedi. Uzmanlar, ülkenin ekonomik otoritelerinin müsamahakar bir para politikası telgrafı çekmeye devam ettiğini, ancak enerji endüstrisini canlandıracak önlemlerden söz edilmesinin talepte canlanma umutlarını artırdığını vurguladı.

OPEC+ ve ABD Fiyatı Belirlemek İçin Görüşmeler Yapıyor

Öte yandan ABD ile Suudi Arabistan arasında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) grubu ve bazı uluslararası ulusların kararına ilişkin görüşmeler sürüyor. Fiyatlar ayrıca OPEC üreten ülkelerdeki üretim kısıtlamalarından da etkilenecek. Üye ülkeler Cezayir, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri, ABD'nin eleştirilerine rağmen seçimi onayladı. OPEC grubu 5 Ekim'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaptığı toplantıda Kasım ayından itibaren günlük petrol üretimini 2 milyon varil düşürmeye karar verdi.

Örgütün en büyük ortağı olan Suudi Arabistan, kararın siyasi olduğu ve Ukrayna ile Rusya arasındaki ihtilafta Rusya'yı desteklemeyi amaçladığı iddia edildiğinde en çok eleştirildi. Teknik olarak rapora göre, 92.53-93.05 dolar arasındaki fiyat aralıkları direnç olarak ve 92.01-91.49 dolar arasında Brent için destek olarak görülebilir.

Brent Petrol Nedir?

Brent Blend veya London Brent olarak da anılır. Yayıncılık şirketi Shell tarafından "Brent Goose" olarak adlandırılan %0.37'lik kükürt içeriği vardır. Düşük kükürtlü veya tatlı benzin veya dizel yakıt, ham petrol işleyen rafinerilerde daha kolaydır. Bu bölge tatlı ve hafif benzin üretir. Rafinaj kolaylığı nedeniyle benzin ve dizel üretimi için mükemmel olarak kabul edilir. Ayrıca su üzerinden taşındığı için izole bölgelere doğrudan deniz yoluyla ulaşımı mümkün kılmaktadır. Petrolün nerede üretildiği ve nerede çıkarıldığı, emtia fiyatı üzerinde bir etkiye sahiptir. Daha hızlı ve daha ucuz üretim daha çok talep görüyor. Ayrıca, sudan çıkarılan petrol ile topraktan çıkarılan petrol arasında bir fiyat farkı vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.