Ev sahipleri dikkat! Haberiniz olmadan 69 bin TL vergi borcunuz olabilir

Ev sahibi olan vatandaşlar için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) önemli bir açıklamada bulundu. GİB'in yaptığı uyarıya göre 2019 yılından sonra ev alan kişiler, haber olmaksızın yüklü bir vergi cezasına sahip olabilir.
27 Ekim 2022 16:30 Ekonomi
Ev sahipleri dikkat! Haberiniz olmadan 69 bin TL vergi borcunuz olabilir

Gelir İdaresi Başkanlığı, değer artış kazancı vergisi hesaplama konusunda ev sahiplerine uyarıda bulundu! İşte herkesin kontrol etmesi gereken o detay...

Yükselen konut fiyatları ile beraber ev sahiplerine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kritik bir son dakika uyarısı yapıldı. Yapılan açıklamada değer artış kazancı vergisi hatırlatılması yapıldı. Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş ile ev satın alan kişiler avantajlı konuma geçerken alış ve satış fiyatları arasındaki makasta açıldı.

Bundan 5 sene önceki konut fiyatları ile bugünkü konut fiyatları arasındaki fark nerede ise 5 - 6 katına çıkarken yaşanan bu yükseliş evini satmak isteyen kişileri sevindirse de aslında küçük bir detaya dikkat edilmediği takdirde evini satan kişilerin büyük bir ek vergi ödemesine neden oluyor. Sadece aylarla bile bu fark ortaya çıkabiliyor. Tek bir gün dahi vergi hesaplamasında büyük öneme sahip olurken kişilerin ceplerinden değer artış kazancı vergisi ile yüksek rakamlar çıkabiliyor. Peki, değer artış kazancı vergisi nedir, kimler öder, nasıl hesaplanır?

vergi2.jpg

DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ NEDİR, VERGİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Devletin gayrimenkul sahiplerinden tahsil ettikleri vergilerden biride değer artış kazancı vergisidir. Bu vergide konut sahibi satın aldığı evini 5 senelik süre dolmadan sattığı takdirde elde ettiği kar üzerinden vergi ödemekle yükümlü tutulur.

2019 senesi ve sonrasında konut sahibi olan kişiler bu nedenle 2023 senesinde yani 5 senelik süre dolmadan evlerini satmaları durumunda vergi ödemek zorunda kalacaklar. Yine 2018 senesinde de konut sahibi olanlar ayına dikkat etmeden yani tam 60 aylık süre dolmadan evlerini satarlarsa devlete değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlü tutulacaklar.

vergi3.jpg

DEĞER ARTIŞ KAZANCI HESAPLAMA! DEĞER ARTIŞ KAZANCI İSTİSNASI 2022 KAÇ TL?

Sahibi olduğu evi 5 senelik süre dolmadan satan kişiler elde ettikleri kar üzerinden vergilendirilecekler. 2022 senesinde değer artış kazancı istisnası 25 bin TL olarak uygulanacak. Yani evini satarken 25 bin liraya kadar kar elde edenler ek vergi ödemeyecekler. Ancak bu tutarı aşanlar yapılacak olan hesaplamaya göre vergi ödemekle yükümlü tutulacaklar.

Örneğin 2019 senesinde 200 bin TL ödeyerek evini satın alan bir vatandaş yükselen konut fiyatları sonrasında bu konutu 1 milyon 250 bin liraya satarsa evi için 69 bin 16 liralık değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlü olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.