Bir Yıl Bekleyip Tam Tamına 92 Bin TL Fark Kazanabileceksiniz!

İş yerinde çok zaman harcayan çok sayıda insan EYT'den emekli olmayı hayal ediyor. EYT yönetmeliği artık hükümetle birlikte sonuca ulaştı.
20 Ekim 2022 15:26 Ekonomi
Bir Yıl Bekleyip Tam Tamına 92 Bin TL Fark Kazanabileceksiniz!

İş yerinde çok zaman harcayan çok sayıda insan EYT'den emekli olmayı hayal ediyor. EYT yönetmeliği artık hükümetle birlikte sonuca ulaştı. Prim sistemi ve birçok model gündemde olmasına rağmen şimdi akla gelen soru oldukça farklı. Asgari ücret artışına ilişkin yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Kimisi yükselişin 7.500 TL olacağını iddia ederken kimisi en az 9.000 TL olacağını iddia ediyor. EYT bekleyen vatandaşlara ayrı hesap verildi. Sivil personel için bilinen azami kıdem tazminatı tutarı 15.371 TL'dir. Sivil personelin artmasıyla bu miktar artacaktır. Sonuç olarak ödül artacaktır.

EYT sistemi ile yüz binlerce kişi emekli olmaya hak kazanacak. 3 Ocak çalışanlar için çok önemli bir fırsat. Kanal D Ana Haber'de AYBÜ Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Tarkan Zengin, EYT'ye ilişkin "tazminat" konusunu ele aldı.

3 Ocak Çok Önemli Bir Tarih

Ocak 2023'ten sonra mevcut kıdem tazminatı limiti 15.371 TL'ye yükseltilecek. Yeni maksimum ücretin 18.445 TL'ye çıkması bekleniyor. 30 yıl hizmet süresi tavanından emekli olan kamu çalışanına 461.000 TL kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Kıdem tazminatı 15.371 TL'den 18.445 TL'ye çıkarsa, 30 yıl kıdem tazminatı 461.000 TL'den 553.000 TL'ye yükseltilecek. Bu da 92 bin TL'lik bir fark anlamına geliyor.

Konu uzmanı olan Zengin, tavan ve taban miktarlarını öğrenmek için Ocak 2023'e kadar beklemenin daha iyi olacağını söyledi. Özel sektör çalışanı emekli maaşı alırken çalışmaya devam edebilmektedir. Özel sektörde çalışan EYT katılımcıları bu nedenle hesaplarını dikkatli bir şekilde yapmalıdır.

Sigortasız Çalışanlar EYT İçin Ne Gibi Seçeneklere Sahiptir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin emeklilik yaşı ile ilgili yasal düzenlemeyi Aralık ayında alması, Ocak ayı sonuna kadar da kabul edilmesi bekleniyor. EYT yasası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanların emekli olmalarını mümkün kılacaktır. 8 Eylül 1999'dan önce sigortasız çalıştırılan ancak fiilen çalışan kişiler, EYT operasyonları yoğunlaştıkça sigortasız çalıştıkları süre için hizmeti belirlemeye çalıştılar. Sigortasız çalışılan günlerin sigortalı sayılabilmesi için hizmet tespit davası açılması gerekir. Hizmet tespiti davasının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 86. maddesine göre işten çıkarılma yılının sonundan başlamak üzere beş yıl içinde açılması gerekir.

Ancak beş yıllık zamanaşımı süresi her zaman aranmaz. Yıllar sonra dava açmaya hak kazanır. 2014 yılında, 1998-2002 yılları arasında sigortasız çalışan işçi tarafından yasal işlem başlatılmıştı ve işçi haksız bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.