Araç sahiplerine kötü haber! MTV zammı yolda

Otomobil sahipleri için kötü haber geldi. Ortaya çıkan bilgilere göre Motorlu Taşıtlar Vergisi için çok yakında zam yapılması bekleniyor. İddialara göre MTV, 2023 yılında en az yüzde 60 zamlanacak.
21 Ekim 2022 22:00 Ekonomi
Araç sahiplerine kötü haber! MTV zammı yolda

Motorlu Taşıtlar Vergisi için zam bekleniyor. MTV'nin gelecek yıl en az yüzde 60 zamlanacağı iddia edilmekte. İşte söz konusu iddiaların detayları...

Türkiye’de otomobil satın almak kadar otomobil sahibi olmak da külfetli bir iş haline geldi. Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişlerden dolayı araçlarını çalıştırırken bin defa düşünmek zorunda kalan araç sahiplerine Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için de kötü haber geldi. 2023 yılının bütçesi için verilen bütçe teklifinde vergi artışlarına dair detaylar yer aldı. Buna göre Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2023 yılında en az yüzde 60 zamlanacak.

mtv2.jpg

MTV’YE EN AZ YÜZDE 60 ZAM GELİYOR!

Vergi hesap uzmanlarının bütçe teklifindeki detayları incelemeleri ile ortaya çıkan MTV zammı araç sahiplerini zor durumda bırakacak. 2022 yılının bütçesinde hedeflenen MTV geliri 24 Milyar TL olarak yer almıştı. 2023 yılı bütçe teklifinde ise beklenen MTV geliri 38 Milyar 787 Milyon TL’ye çıkarıldı. 2023 yılında devletin vatandaştan tahsil edeceği MTV geliri yüzde 64 oranında artacak. Bu hesaplamaya göre MTV’ye 2023’te en az yüzde 60 oranında zam yapılması planlanıyor.

2023’TE MTV KAÇ TL OLACAK?

Konuya dair bir değerlendirmede bulunan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, “MTV için yapılacak olan bu artış rekor olacak. 2022 yılında 1 yaşında olan 1.6 motora kadar bir otomobil için vatandaşlar 2.746 TL yıllık MTV ödediler. 2023 yılında bu tutar en iyimser tahminle yüzde 60 artacak dersek 4.493 TL’ye yükselecek. Yine 2022 yılında 1 yaşında olan 2.0 motora kadar yıllık 7.641 TL MTV ödendi. 2023 yılında da bu MTV’nin tutarı 12.225 TL’ye çıkacak.” dedi.

mtv3.jpg

MTV ARTIŞI NASIL BELİRLENİYOR?

MTV’nin ne kadar artacağı belirli bir sisteme göre belirleniyor. Bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl bir yeniden değerleme oranı açıklanıyor. Enflasyona göre Kasım ayı içerisinde açıklanması gereken yeniden değerleme oranı şu andaki verilere göre yüzde 120’yi buldu. Yeniden değerleme oranının uygulanması durumunda sadece MTV değil tüm vergiler ve cezalar bu oranda artacak. Ancak MTV ile alakalı olarak istisnai bir uygulama yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın burada indirim yetkisi var. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yetkisini kullanması halinde MTV en düşük yüzde 60 oranında zamlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.