Araba fiyatları yarı yarıya düşecek! ÖTV indirimi ne zaman gelecek?

Otomobil satın almak isteyenler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelecek ÖTV indirimi müjdesini bekliyor. Milyonlarca vatandaşın beklediği o haberle ilgili şimdilik somut bir gelişme olmasa da yeni detaylar ortaya çıktı! Çok yakında bu hamleyle beraber araç fiyatlarının yarı yarıya düşeceği öğrenildi.
03 Kasım 2022 23:00 Ekonomi
Araba fiyatları yarı yarıya düşecek! ÖTV indirimi ne zaman gelecek?

Otomobil fiyatlarında büyük indirim yaşanacak. ÖTV indirimi ile birlikte araçlar yarı fiyatına satışa sunulacak. Peki ya ÖTV indiriminde son durum ne?

ÖTV indiriminin sıfır ve ikinci el araçlara yapılacağı etki merak ediliyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuyla alakalı açıklamalarda yaptı. "ÖTV indirimi gelecek mi, ne zaman?" sorularının cevaplarını sizler için derledik. . İşte 2022 ÖTV indirimi...

Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu'dan ÖTV açıklaması

Otomotiv sanayisinin 9 aylık sonuçlarını değerlendirmesini yapan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, sektördeki güncel gelişmeler ve gelecek beklentilerine ile ilgili açıklama yaptı.

o2-001.jpg

Sanayi sektörünü ve tüketiciyi alakadar eden pek çok konuda görüşlerini bildirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, son dönemde farklı kesimlerin beklentisi haline gelen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konusunda net cevaplar verdi. Türkiye’deki ÖTV sisteminin otomobil fiyatlarındaki artışta çarpan etkisi yaptığını kaydeden Eroldu konu ile alakalı şu ifadelerde bulundu "Üretici 10 TL'lik maliyet artışını fiyata 10 TL olarak yansıttığı zaman, bu fiyat piyasaya yüksek ÖTV maliyeti nedeniyle 20 TL şeklinde yansımakta. Bu tabii ki, Türk müşterisinin alım gücüne önemli oranda bir olumsuz etkiliyor. ÖTV neredeyse bütün araçlarda yüzde 80 seviyesine ulaştı. Ben şahsen ÖTV matrahlarının güncellenmesine ihtiyaç olduğu görüşüne sahip bir bireyim Fakat böyle bir değişikliğin olacağınıda beklemiyorum. Bu yöndeki söylentiler, iç piyasaya zarar vermekte Çünkü bunları dikkate alarak bazı müşteriler erteleme kararı almakta. Bu mutlaka yönetmemiz gereken bir konu" diye açıklama yaptı.

ÖTV indiriminde son durum ne?

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; Otomobil dünyası şu sıralar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi nöbeti tutmakta. Buna neden olan etken özellikle kurdaki artış. Vergisiz fiyatı artan otomobillerde ÖTV'ye baz teşkil eden matrahın çok düşük kalmasıdır. Bunun sonucunda da hemen tüm otomobil modellerinin ÖTV oranının yüzde 80 ve üstüne çıkması.

o3.jpg

İlk otomobilini alanlara 5 yıl satmama koşulu ile ÖTV'siz araç satılacağı konusunda sosyal medyada ortaya atılan kampanya ile ilgili kamu tarafında bir çalışma yapılmazken artan kur ve yurtdışı fiyatları nedeniyle matrah ayarlaması gündeme alındığını açıklandı.

Birkaç model üzerinde yüzde 50’ye kadar indirim olabilir

Yeni matrahlar ne olacak konusuna gelirsek eğer Henüz bu belli değil. Fakat edindiğimiz izlenim ile yapılacak değişiklik sadece 2 modelin yüzde 70 geri kalan modellerin yüzde 80 ÖTV'ye tabi olduğu sektörde bazı modellerin ÖTV'sinin yüzde 50'ye kadar inebileceği kanaatinde. Fakat tabii ki çok fazla araç imkanı olmayacak. Diğer araçlarda ise oranlar yüzde 60-70 olabileceği düşünülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.