2022 Yılı KPSS Lisans-Önlisans ve Ortaöğretim Sınavı Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

KPSS lisans sınavı başvuruları ne zaman? KPSS önlisans sınavı başvuruları ne zaman? KPSS ortaöğretim sınavı başvuruları ne zaman? KPSS Sınavına Nasıl Başvuru Yapılır? Haberimizin detayında...
26 Nisan 2022 22:23 Eğitim
2022 Yılı KPSS Lisans-Önlisans ve Ortaöğretim Sınavı Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

2022 yılında KPSS sınavı bu yıl lisans. önlisans ve ortaöğretim düzeyinde mezun olan adaylara uygulanacaktır.

KPSS Nedir?

KPSS'nin açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavıdır. Devletten çalışmak isteyen ve kamu personeli olmak isteyen mezunlar KPSS sınavına girmek zorundadır.

KPSS'de Kaç Soru Vardır?

KPSS, 60 genel kültür ve 60 genel yetenek olmak üzere toplam 120 soru vardır. 120 soru için memur adaylarına 130 dakika verilmektedir.

2022 KPSS SINAV BAŞVURU TARİHLERİ NEDİR?

2022 LİSANS KPSS SINAVI BAŞVURULARI: 24 Mayıs-6 Haziran 2022 tarihleri arasında alınacaktır. KPSS Lisans sınavı 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşecektir. (KPSS Lisans (Alan Bilgisi): 6-7 Ağustos 2022
KPSS ÖABT: 14 Ağustos 2022)

2022 ÖNLİSANS KPSS SINAVI BAŞVURULARI: 3 Ağustos-15 Ağustos tarihleri arasında alınacaktır. KPSS Önlisans sınavı 2 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecektir.

2022 ORTAÖĞRETİM KPSS SINAVI BAŞVURULARI: 1 Eylül-13Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Ortaöğretim sınavı 6 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşecektir.

2022 YILINDA YAPILACAK OLAN KPSS SINAVINA ADAYLAR HANGİ OTURUMU TERCİH EDECEK?

1- 2022 yılında yapılacak olan KPSS sınavına öğretmenler adayları girebilir. Öğretmen olmak isteyenler girebilir.

2- A grubu kadrolarına yani kamu kurum ve kuruluşlarına ait müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, aday meslek memurluğu ve kaymakam adayı olmak isteyenler A grubu sınavına girebiliyor. A grubu sınavına bütün lisans mezunları girebiliyor. Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme vb. fakültelerden mezun olanlar girebilirler.

3- Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, bitki koruma bölümü, zooteknik bölümü mezunları ve veteriner hekimlerde A grubu sınavına girebiliyor.

4- İşletme, lisans düzeyinde bankacılık bölümü, maliye, kamu yönetimi, inşaat mühendisi makine mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ve çevre mühendisliği mimarlık mezunları A grubu sınavına girebiliyor.

5- Siyasal Bilimler, endüstri mühendisliği mezunları A grubu sınavına girebiliyor.

6- Polis olmak isteyenler KPSS sınavının genel kültür ve genel yetenek sınavına girebiliyor. Polis olmak isteyen KPSS adayları KPSS P3 puan türünde sınava girerek POMEM' girebiliyor. Lisans mezunu adaylar bu sınava girebilir. Puan bir yıl geçerlidir.

7- Düz memur olmak isteyen adaylar ise çift yıllarda yapılan KPSS sınavına girmek zorundadır. A grubu sınav puanları bir yıl geçerlidir. Tek yıllarda yapılan sınavlara giren adaylar; öğretmen, polis ve uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı, belediyelerde ki müfettiş, dış işleri bakanlığında müfettiş veyahut kaymakam olmak isteyenler bu sınava girebiliyor.

8- 2022 yılında yapılan KPSS sınavına ön lisans, ortaöğretim ve lisans mezunları girebiliyor. Tek yıllarda yapılan KPSS sınavına ise ön lisans ve ortaöğretim mezunları giremiyor.

KPSS Sınavına Nasıl Başvuru Yapılır?

KPSS sınavına ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru yapılacaktır. Adaylar başvurularını belirlenen takvim içerisinde elektronik ortamda ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM internet sitesi üzerinden veya ÖSYM aday işlemleri mobil uygulaması üzerinden yapabileceklerdir. 2022 yılı KPSS sınav ücretleri henüz belli olmamıştır. Geçtiğimiz yıl başvuru ücretleri her genel yetenek ve genel kültür sınavı oturumu için 80 TL, KPSS alan bilgisi sınavı için 55 TL ve ÖABT sınavı için 80 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılı KPSS sınavı ücretleri hakkında açıklama yapıldığı taktirde haberimizde yerini alacaktır.

KPSS Konu Dağılımını öğrenmek için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.