Seçim dönemlerinde vaatlere konu olan, kadro verileceği söylenen taşeron işçiler seçimlerin ardından beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle kadro konularına umutsuz bakıyor. Özellikle 1 Kasım 2015'te yapılan erken seçimlerde taşerona kadro verilmesi konusunda verilen sözler hala akıllarda. Seçimlerin ardından taşeron işçi olarak çalışanlardan asıl işi yapanların kadroya alınacağı açıklanmıştı. Hatta taşeronların statüsü konusunda da adımlar atılmış, 'özel sözleşmeli personel' statüsünde kadroya alınacağı belirtilmişiti. Ancak aradan geçen zamana rağmen somut bir adım atılamadı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bir gazeteciden gelen soru üzerine taşerona kadro konusunda açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş açıklamasında, "Taşeron ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu konu netleştiğinde bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Emeklilere promosyon hakkında ise özel bankalar ile görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Yapılan seçimler sonrasında asıl işi yapan taşeronların kadroya alınacağı söylenmişti. Türkiye'de hem özel sektörde, hem de kamuda taşeron olarak çalışan çok sayıda vatandaş var. Bunların bir kısmı asıl işi yaparken, bir kısmı ise yardımcı işi gerçekleştiriyor. Ancak hangi pozisyonda görevlendirilmiş olsa da, taşeron işçiler genellikle yardımcı işi yapıyormuş gibi gösteriliyor. Seçim sonrasında taşerona kadro konusunda yapılan planda 1 Kasım 2015'ten önce kamu kurumlarında çalışıyor olması gerekiyor.
Burada kişilerin devlet memuru olmaya uygun olması gerekiyor. Ayrıca 65 yaşını dolduran ve emekliliğe hak kazananlar da taşerona kadro düzenlemesinden yararlanamayacak.Seçim sonrasında taşerona kadro konusunda yapılan planda 1 Kasım 2015'ten önce kamu kurumlarında çalışıyor olması gerekiyor. Burada kişilerin devlet memuru olmaya uygun olması gerekiyor. Ayrıca 65 yaşını dolduran ve emekliliğe hak kazananlar da taşerona kadro düzenlemesinden yararlanamayacak. 12 ay boyunca tam zamanlı çalışan işçiler kapsama alınacak ve yasa çıktıktan sonra 1 ay içerisinde kendi kurumuna başvuru yapabilecek. Başvurunun ardından ilgili kurumlar şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek. Adayların güvenlik araştırmaları yapılacak. Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı yasadaki gereken şartların taşınıp taşınmadığını, ihdas edilmesi gereken pozisyon sayılarını belirleyecek.
Taşeron işçiler kadroya alındıklarında taşeronda yaptıkları işleri yapmaya devam edecekler. Görevlerinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek personellerle üçer yıllık sözleşme imzalanacak. Sürenin tamamlanmasının ardından sözleşme üç yıl daha yenilenecek.