Et Fiyatları Kilo Kıyma Fiyatları Açıklandı

Güncel et ve kıyma fiyatlarına sitemizden sizin için hazırladığımız bu haber aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Et Fiyatları Kilo Kıyma Fiyatları Açıklandı

Güncel et ve kıyma fiyatlarına sitemizden sizin için hazırladığımız bu haber aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

26 Nisan 2016 Salı 02:29
128 Okunma
Et Fiyatları Kilo Kıyma Fiyatları Açıklandı
 Güncel et ve kıyma fiyatlarına sitemizden sizin için hazırladığımız bu haber aracılığıyla öğrenebilirsiniz.


Son günlerde vatandaşın alımını olumsuz etkileyen et fiyatları 2016 yılında bir çok açıklamayı da beraberinde getirdi. Yükselen çok konuşulan et fiyatları düşecek mi sorusu tekrar gündeme gelirken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yüksek fiyatlarla satış yapan yerler için şunları söyledi: "DAP, GAP, DOKAP, KOP kalkınma bölgelerindeki illerde başlatılan proje kapsamında büyükbaş-küçükbaş hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu için ahıl-ağıl tadilatı veya yeni inşaata yüzde 50, damızlık boğa ile koç-teke alımı için yüzde 80 hibe desteği veriliyor. Ayrıca besi materyali üretimini teşvik için etçi veya kombine ırk ile tohumlama yapılan anaç hayvan başına 350 lira, doğacak buzağıya 150 lira, soy kütüğüne kayıtlı ise ile 70 lira olmak üzere toplam 570 lira destek veriliyor. Et fiyatları her yerde olmasa da bir çok yerde stabil hale geldi. Et fiyatlarının düşmesi diye bir şey yok. Et fiyatlarında haksız spekülatif kazancın biz karşısındayız. Yoksa et fiyatlarını, maliyetlerini biliyoruz. O maliyetler çerçevesinde bir kar oranı serbest piyasada eyvallah ama siz çok astronomik olarak bir fiyat piyasa da cari kılmaya çalışıyorsanız buna tabii ki yönetim olarak 78 milyon insanın hukukunu koruma adına karşı çıkmamız gerekiyor. Bizde bu çerçevede tepkimizi gösterdik. Karkas etimiz şu anda 23.3 liradan karkas olarak yağsız et, Et Süt Kurumunda 7 bin tonun üzerinde var. Bütün kasaplara açık. Herkes alabilir. Herkese ulaştırabiliriz, verebiliriz. Ayrıca 80 bine yakında şu anda sözleşmeli kesilecek, hazır hayvan var. Dolayısıyla Türkiye'de et sıkışıklığı veya yokluğu diye bir şey söz konusu değil. Hayvan varlığıyla ilgili bir sorun söz konusu değil. Ama biz maliyetleri, girdileri düşürerek et fiyatlarını aşağıya çekeceğiz ki içerideki hayvan varlığımız zarar görmesin. Hayvan varlığımız artarak devam etsin. Yapmamız gerekenleri yaptık. Regülasyonla ilgili 6 bölgede alımlar başladı. Bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. 1 lira 15 kuruş ile ilgili daha önce alınmış bir karar bu, onun uygulanmasını bekleyeceğiz. Şu an rayına girmiş gibi görünüyor. Ne et sorunu, ne de hayvan sorunnu var. Bazı kasaplar semtleri gereği iş yeri merkezlerinin kira bedellerinin yüksek olmasından kaynaklı, bazı serzenişleri var, onları saygıyla karşılarız. Ama genel itibariyle karkas ette bir sorun söz konusu değil. Et ve Süt Kurumu belirlediğimiz 23,3 karkas fiyatında satamıyor. Bu ne demek? Onun için spekülatif oyunlara pabuç bırakmayız, bunu herkes böyle bilsin. Bütün aldığımız ve alacağımız kararlar hayvan varlığını artırmaya yöneliktir. Bunun için ne gibi engeller varsa onları değerlendirdik. Yalnız etle ilgili değil, bakanlıkla ilgili kapsamlı bir sunumu yakın zamanda Bakanlar Kurulu’na yapacağız. Birçok konuda kararlar alma aşamasına geldik. Bu konu da içerisinde. Her şeye rağmen bugün maliyeti belli bir kıymayı 40-45 liraya satma yoluna giderseniz, bu haksız kazanç karşısında bizim susmamız veya beklememiz söz konusu olmaz. Siz buna rağmen çok astronomik bir şekilde piyasaya arz ediyorsanız, bizim de yapacağımız yanı başınıza bir market açmaktır. Şu anda Et ve Süt Kurumu (ESK) bunu yapıyor. ESK, önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı açıklayacağız, yurt dışından canlı besi hayvanı getirilmesi ile ilgili yetkiyi alma konusunda çalışmalarımız var. Kısa süre içerisinde, netleşince, canlı hayvanın besi amaçlı getirilmesi görevini ESK'ya vermeyi düşünüyoruz. İnşaallah, karar yayınlanınca ülke içindeki talepler ESK tarafından alınacak ve hayvanlar Türkiye'ye getirilecektir. Bu dışarıda rekabeti düşürücü, şu anda çok yoğun olan rekabet ortamını lehimize dönüştürecek bir adım. Bu bakış açımızın ette üretim girdilerinin düşmesinde çok etkili olacağı inancı içindeyiz." dedi. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2002 yılından bu yana hayvancılık için neredeyse 16 milyar destek verdiğini duyurmuştu. Avrupa Birliği’inde dana eti fiyatları 9 TL'ye denk geliyor. Gıda ve Tarım Bakanı Çelik Şubat Ayı'nda ette tavan fiyat uygulaması yapılacağından söz etmiş daha sonra uygulama tutmadığı için Bakanlık sistemi değiştirme kararı vermişti. Yeni bir açıklama yapan Çelik sınıflandırma yöntemine gideceklerini belirterek "Kırmızı ette sınıfına göre fiyat belirlemesi yapılacak. Düzenlemeyle market ve kasaplarda satılan karkas etin etiketlerinde, hayvanın yaşını, cinsiyetini, yağ miktarını ve kas yapısını gösteren bilgiler yer alacak. Böylece vatandaş hangi eti, kaça aldığını bilecek." dedi. Et fiyatları güncel bilgileri detayları ile Ajanshaber.com'da.

ET FİYATLARI GÜNCEL BİLGİLERİ 2016 YILINDA DEĞİŞİYOR
En son ette tavan fiyat uygulaması hakkında açıklama yapan Faruk Çelik yeni bir sisteme geçeceklerini belirterek , Avrupa ülkelerininde kullandığı sınıflandırma uygulamasına geçmek amacıyla Türkiye'de de çalışma yapacaklarını belirtti. Tartışmalara yol açan et fiyatları güncel olarak 2016 yılında değişiyor ve vatandaşları mağdur ediyor. Et fiyatları 2016 yılı yükselişi ile ilgili açıklamala yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatını 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatını 21,8 lira olarak belirlediklerini ifade etti ve et fiyatları arttı. Bakan Çelik sözlerine şu şekilde devam etti: "Burada gerçekten fahiş kar peşinde koşan, piyasayı spekülatif uygulamalarla karşı karşıya bırakan unsurlar da var. Bunlarla ilgili farklı çalışmalarımız ve denetimlerimiz var ama serbest piyasaya baskıcı bir yaklaşımımız değil, sorun çözmeden yana bir yaklaşımımız var. Herkesi aldığımız karara uymaya davet ediyorum. Önümüzdeki günlerde göreceksiniz, kırmızı et ve hayvan varlığımızın piyasada daha fazla olmasıyla ilgili atacağımız adımlar var ve hedefimiz vatandaşımızı gerileyen et fiyatlarıyla buluşturmak olacak. Siz buna rağmen çok astronomik bir şekilde piyasaya arz ediyorsanız, bizim de yapacağımız yanı başınıza bir market açmaktır. Şu anda ESK bunu yapıyor. Şu anda 60 civarındaki et mağazamızı 160 yaparsınız, bu bir önlem. Biz tüm oyuncuların, aktörlerin piyasada var olmalarından, hak ettikleri kazancı elde etmelerinden yanayız. Kesinlikle oyuncuların piyasadan çekilmeleriyle ilgili bir çalışmamız söz konusu değil. Ama siz karı ve maliyeti belli bir ürünü ısrarla çok yüksek fiyatlara 78 milyonun önüne koymaya çalışırsanız, tabi ki çok farklı önlemler vardır. Bir tanesi budur, diğer önlemler nedir?" dedi. Et fiyatları ne zaman düşecek sorusu ise hala yanıt bulmadı. Et fiyatları arttı ve bonfile fiyatları 55 TL, biftek 33 TL, dana kuşbaşının fiyatı 31 TL, dana kıymanın fiyatı 28.75 TL, kuzu gövde 30 TL, kuzu çatal 32 TL, kuzu kol 29 TL oldu. Kıyma  ne kadar sorusunun cevabı ise bir çok yerde değişiklik gösteriyor.

ET FİYATLARI NE OLACAK?

Bakanlığın üzerinde yeni çalıştığı derecelendirme cetvelinde hayvanlar sınıflandırılacak. Bu da Karkas et fiyatlarında içerdiği yağ oranlarına göre 1'den 5'e kadar puanlandırılacak. En az yağlı olan 1, en yüksek olan ise 5 puan alacak. Kesim standardı da oluşturulacak ve hayvanların kesilecek noktaları hepsinde aynı olacak. Yetkililer Karkas ile ilgili "Fiyat, 21 lira da 24 lira da olabiliyor; işte bu sınıflandırmayı yapamadığımız için. Bu sistemle, etin kalitesine göre fiyatı olur. Tüketici de kaliteyi görür" dedi.


KARKAS ET FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Karkas et fiyatı kasaplık tekniğine uygun olarak kesilen etlerin organlarının çıkarılmasından sonra kalan kas kısmına denilmektedir. Bu et genellikle koyun, sığır gibi hayvanların canlı ağırlıklarından oluşur. Kas çeşitleri arasında düz kas, iskelet kası, kalp kasından oluşmaktadır. Et fiyatları düşecek mi, ne kadar soruları üzerine Bakan'dan açıklama geldi. Bakan Faruk Çelik yaptığı açıklamada " Et fiyatları 2016 yılı aldığımız karar gereği karkas et yağsız fiyatının tavan olarak 23,3 lira, yağlı fiyatın ise 21,8 lira olması, kasapta vatandaşlarımızın daha yoğun bir şekilde kullandıkları kıyma tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı fiyatın ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine varmış bulunuyoruz. Bugün aldığımız karar, üreticimizi ve besicimizi korumaya dönük, birlikte taşın altına elimizi koymadır. Bir bakanlık zorlaması değil, serbest piyasaya müdahale şeklinde değil, aksine serbest piyasa aktörleri olarak bu alanda birlikte adım atılması, birlikte yürünmesi ve hayvan varlığımızın artarak devam etmesi noktasında bir yaklaşımın gereği olarak bu buluşmayı gerçekleştirdik ve bu kararları aldık. Bu çağrıyı da açıkça ifade ediyorum, bu toplantıyı da böyle bir ortamda yapıyoruz. Yani et ithalatını konuşalım diye toplanmıyoruz, et varlığımızı, hayvan varlığımızı artıralım diye toplantı yapıyoruz. Sektörümüzü, üreticimizi güçlendirelim diye, üreticimiz ahırlarını doldursun diye bu toplantıyı yapıyoruz. Yoksa bu fiyatları, ithal imkanı kullanarak çok daha hızlı bir şekilde aşağı çekme gibi bir durum olabilirdi." Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, yeni düzenlemeyle bitlikte gerçekleşecek olan çalışmalarının fiyatlara müdahale etmek anlamına gelmediğini belirtti. Bakan Çelik, Türkiye'deki üretimin sürdürülebilirliğinden ve artışından yana olduklarını bildirdi. Maliyet hesapları ve piyasa fiyatları çerçevesinde tavan fiyatı belirlediklerinin önemini de vurgulayan Çelik, amaçlarının hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak olduğunu söyledi. 

Gündeme dair merak ettiklerinize sitemizden ulaşabilirsiniz. Yorum ve görüşleriniz bizim için değerlidir.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.